Lakberendezési Ötletek

Lakberendezési ötletek a szebb otthonért!

 

Gyerekszoba

Én jelenleg 21 éves vagyok és volt gyerekszobám. Lerobbant volt meg minden...

Ma amilyen gyerekbútorokkal találkozom. Irigylem ebből a szemszögből a gyerekeket. Olyan szép színekben tudják összerakni az elemeket, hogy váó. Már nehéz választani.

Főleg, hogy már nem úgy készülnek a bútorok, mint régen, hogy generációkat túléljenek. Jó minőségűek, ez tény, de már a gyerekek korszakait nézve a bútorokat is szét szedik. Vannak a babás bútorok, vannak a kisiskolás bútorok, vannak a tini bútorok. Ha tetszik a gyereknek, 5 év múlva már nem fogja szeretni, mert addigra az a szín nem lesz kedvenc.

De amíg tetszik: A gyerekszoba a gyereknek, olyan, mint nekünk a nappali. Itt játszik, tanul (dolgozik), pihen, alszik, olvas és fogadja a barátait. Ezekre gondolva kell berendezni a szobát. Ágy, gardrób, íróasztal, könyvespolc, játék tároló... ugye ez lehet láda, komód, szekrény...

Mivel csemetéink alacsonyabbak, szóval a baba és tini bútor között vannak, sok tervező ezt figyelembe is veszi, hogy a saját szobájában a gyerek jobban elboldoguljon. Nekem egy plafonig érő szekrényem volt, és a társasjátékaim a tetején fértek el. Szinte naponta mentem anyuhoz, hogy vegye le, tegye vissza.

Színekkel is problémában lehetünk. A babáknak a pasztell szín jobb, a gyerekek az élénk színeket szeretik, a tinik pedig az erős kontrasztot (világos-sötét) + színes kiegészítők.

Babaszoba

A babakorban elsők között a nyugalomra és a szeretetre van szükségünk. Aztán haza megyünk a kórházból és a babához igazítjuk a szobát. Érdemes bővíthető bútort választanunk, így nem kell olyan hamar cserélnünk. A legfontosabb a babágy: mindenképpen pihe-puha legyen, és ügyeljünk rá, hogy a kisbaba ne okozhasson sérüléseket magának. Részesítsük előnyben a természetes anyagokat. A magunk kényelme érdekében válasszunk magunknak megfelelő magasságú pelenkázót. A baba érdekében magunkra is vigyáznunk kell. És egy hívogató, puha ülőke a szoptatáshoz. Később tökéletes felolvasáshoz, meséléshez. Szerezzünk még be éjszakai lámpát is. A kisbabák nem szeretnek teljes sötétségben aludni.

Óvodáskor

Fontos a gyermek számára a padló! A napok nagy részében éppen a padlón mászik, vagy próbálkozik felnőttként járni és ilyenkor a csöppünk sokat esik el. Semmiképp ne legyen kemény anyag. A legjobb a padlószőnyeg. De megoldás a parkettára nagyméretű szőnyeget fektetni. Ez akár költséghatékony is lehet. Idővel gyermekünk is eldöntheti, hogy melyik padlófajtát részesíti előnyben. Fontos, hogy a bútorokat úgy helyezzük el, hogy nagy teret biztosíthassunk a szoba közepén. Hisz kell a játékhoz a hely. Mivel a picik szeretnek piszkolni, érdemes könnyen tisztítható bútort választani. Ilyen szempontból lehet érdemes, az ő magasságában a falat is lelakkozni, így nem baj, ha neki megy egy doboz zsírkrétával. Fontos, hogy ne nekünk legyen praktikus a gyerekszoba, hanem a gyermekünk igényeinek. Ha gyermek a pakolászni akar (bútorokat) segítsünk neki. Az ő tere, hadd nézzen ki úgy, ahogy ő akarja. Tudni fogja, hogy mit hova és miért tesz.

A kellő fejlődésükhöz és kreativitásuk kibontakozásához nagymértékben hozzájárul egy jól megtervezett gyerekszoba, így soha ne felejtsük el, hogy bárhogy is nézzen ki, jól kell magukat érezni benne!Kapcsolódó cikkek

Étkezőasztal választék

Étkezőasztal választék

Hogy az evés hangulatos is legyen!
Nappalink dísze: a szekrénysor

Nappalink dísze: a szekrénysor

Amit a legjobban várunk!
Bútorvásárlás előtt

Bútorvásárlás előtt

Tippek, hogy jó bútort válassz!
Ha kell egy álló lámpa...

Ha kell egy álló lámpa...

Hiányzik egy kis hangulat?