Lakberendezési Ötletek

Lakberendezési ötletek a szebb otthonért!

 

Gyerekszoba

Én jelenleg 21 éves vagyok és volt gyerekszobám. Lerobbant volt meg minden...

Ma amilyen gyerekbútorokkal találkozom. Irigylem ebből a szemszögből a gyerekeket. Olyan szép színekben tudják összerakni az elemeket, hogy váó. Már nehéz választani.

Főleg, hogy már nem úgy készülnek a bútorok, mint régen, hogy generációkat túléljenek. Jó minőségűek, ez tény, de már a gyerekek korszakait nézve a bútorokat is szét szedik. Vannak a babás bútorok, vannak a kisiskolás bútorok, vannak a tini bútorok. Ha tetszik a gyereknek, 5 év múlva már nem fogja szeretni, mert addigra az a szín nem lesz kedvenc.

De amíg tetszik: A gyerekszoba a gyereknek, olyan, mint nekünk a nappali. Itt játszik, tanul (dolgozik), pihen, alszik, olvas és fogadja a barátait. Ezekre gondolva kell berendezni a szobát. Ágy, gardrób, íróasztal, könyvespolc, játék tároló... ugye ez lehet láda, komód, szekrény...

Mivel csemetéink alacsonyabbak, szóval a baba és tini bútor között vannak, sok tervező ezt figyelembe is veszi, hogy a saját szobájában a gyerek jobban elboldoguljon. Nekem egy plafonig érő szekrényem volt, és a társasjátékaim a tetején fértek el. Szinte naponta mentem anyuhoz, hogy vegye le, tegye vissza.

Színekkel is problémában lehetünk. A babáknak a pasztell szín jobb, a gyerekek az élénk színeket szeretik, a tinik pedig az erős kontrasztot (világos-sötét) + színes kiegészítők.

Babaszoba

A babakorban elsők között a nyugalomra és a szeretetre van szükségünk. Aztán haza megyünk a kórházból és a babához igazítjuk a szobát. Érdemes bővíthető bútort választanunk, így nem kell olyan hamar cserélnünk. A legfontosabb a babágy: mindenképpen pihe-puha legyen, és ügyeljünk rá, hogy a kisbaba ne okozhasson sérüléseket magának. Részesítsük előnyben a természetes anyagokat. A magunk kényelme érdekében válasszunk magunknak megfelelő magasságú pelenkázót. A baba érdekében magunkra is vigyáznunk kell. És egy hívogató, puha ülőke a szoptatáshoz. Később tökéletes felolvasáshoz, meséléshez. Szerezzünk még be éjszakai lámpát is. A kisbabák nem szeretnek teljes sötétségben aludni.

Óvodáskor

Fontos a gyermek számára a padló! A napok nagy részében éppen a padlón mászik, vagy próbálkozik felnőttként járni és ilyenkor a csöppünk sokat esik el. Semmiképp ne legyen kemény anyag. A legjobb a padlószőnyeg. De megoldás a parkettára nagyméretű szőnyeget fektetni. Ez akár költséghatékony is lehet. Idővel gyermekünk is eldöntheti, hogy melyik padlófajtát részesíti előnyben. Fontos, hogy a bútorokat úgy helyezzük el, hogy nagy teret biztosíthassunk a szoba közepén. Hisz kell a játékhoz a hely. Mivel a picik szeretnek piszkolni, érdemes könnyen tisztítható bútort választani. Ilyen szempontból lehet érdemes, az ő magasságában a falat is lelakkozni, így nem baj, ha neki megy egy doboz zsírkrétával. Fontos, hogy ne nekünk legyen praktikus a gyerekszoba, hanem a gyermekünk igényeinek. Ha gyermek a pakolászni akar (bútorokat) segítsünk neki. Az ő tere, hadd nézzen ki úgy, ahogy ő akarja. Tudni fogja, hogy mit hova és miért tesz.

A kellő fejlődésükhöz és kreativitásuk kibontakozásához nagymértékben hozzájárul egy jól megtervezett gyerekszoba, így soha ne felejtsük el, hogy bárhogy is nézzen ki, jól kell magukat érezni benne!Kapcsolódó cikkek

Nappalink dísze: a szekrénysor

Nappalink dísze: a szekrénysor

Amit a legjobban várunk!
Memóriás matrac variációk

Memóriás matrac variációk

Meg ugyan nem masszíroz, de tudja, mire vágyunk!
Falra szerelhető lámpák

Falra szerelhető lámpák

Hogy a kedvencek őrizzék a csemete álmát…
Gyerekmatracot a keretbe

Gyerekmatracot a keretbe

Gyerekágyból sem hiányozhat!
Gyerekeknek, ifjúságnak való ágykeretek

Gyerekeknek, ifjúságnak való ágykeretek

Kényelem és praktikum gyermekeknek!