Lakberendezési Ötletek

Lakberendezési ötletek a szebb otthonért!

 

Festés

Ha úgy döntesz, hogy Te magad végzed, akkor kisegítünk pár tanáccsal.

Nos ami a falak festését illeti, manapság nagyon sok lehetőségünk van. Első feladatunk a szín kiválasztása. A színek jelentésére érdemes figyelned!

Érdemes otthon megbeszélni, hogy milyen színű legyen, hisz egy festékbolt nem épp a legalkalmasabb hely a változtatásra. Választásnál figyelj a funkcióra, a takaríthatóságra, hogy ha kisgyermekek vagy háziállatok vannak a háznál. Nem árt ha a koszt, rajzokat letudod szedni.

Manapság vannak előre kikevert színek, megveszed és kenheted. Ha egyik sem megfelelő saját ízlésed szerint kevertethetsz ki színt, erről adnak egy papírt, hogy ha bármi gond van újból ki tudják neked keverni. Harmadik lehetőség, amikor veszel diszperzitet és veszel bele színezőt. Te magad összekevered és kenheted.

Előnyök és hátrányok:

Ami kész színeket megveszel és valamilyen okból később kell neked még belőle, lehet addigra már ki lesz vonva a forgalomból, de előnye: egyszerű a kezelése. Kikevert színek: az egy tök jó dolog, hogy olyat kaphatok tényleg, amilyet kérek, bár számoljunk vele, hogy száradásra kicsit mattabb lehet. De ez is olyan, mint a kész színek. Ha pótolni kell egy foltot, mert a gyerek összefirkálta és nem tudod letörölni, akkor jó, hogy kaptál egy cetlit, de a bolt bezárhatott azóta, vagy a színhozzávalóidat kivonták a forgalomból. Diszperzit és színező: Erről eszembe jut egy történet. Egyik barátnőmet egyszer anyukája meg akarta lepni. Amíg távol volt, ki lett festve a szobája. Egyszerű fehér fala volt és anyukája gondolta megszínesíti neki azt. Halvány rózsaszínre gondolt. Nos, amit kikevert, abból a végleges látvány az lett, hogy jó erősen meg kellett nézni a falat, hogy rájöjj, igen, ez tényleg rózsaszínos. Amúgy se akart erős színt, de nem is lett az. Szóval így lehet vele járni, mivel saját magunk nem vagyunk profik. Ha a gyerekekre gondolunk, akkor a legjobb választás a fehér fal lehet. Fehér festéket mindig lehet kapni. Sokan mondják az unalmas, pedig nem! Ha sok színes, vagy egységes kiegészítőt választasz (ebbe a bútorok is beletartoznak), akkor ugyanolyan szép színes a gyerekszoba, nappali... Mind emellett jó, ha tudod: Vannak színkontrasztok, segítségükkel játszhatsz a tereddel. Első ilyen gondolat: A világos fal tágítja, míg a sötét összenyomja a teret. Ezt nem árt észben tartani. Mindig érdeklődd meg, hogy hány rétegben kell felvinni az adott festéket.

Színezett kontraszt: Három egymástól elütő szín. Gondoljunk a Tiffany lámpára.

Sötét-világos kontraszt: Ez kiváló, ha nem akarunk tévedni, vagy rosszul választani. Játszunk a sötétebb, illetve világosabb árnyalatokkal, így érdekes térhatásokat érhetünk el.

Hideg-meleg kontraszt: A színek az emberi agyban eltérő hőérzetet keltenek. Gyakran használják térformáló hatása miatt.

Komplementer: A színkörben a két szín egymással szemben helyezkednek el. Egymás mellett kiemelik egymást. Viszont egymást keverve szürkét kaphatunk.

Szimultán kontraszt: Egymáshoz közeli vagy egymással majdnem szemben álló (még nem komplementer!) színek.

Minőségi kontraszt: Tiszta és tört színek közti ellentét. Meg persze van még egy színkontraszt amit, a falfestés világában nem használunk (otthoni viszonyokban).

Fontos, hogy 5 fok alatt ne kezdjünk neki a festésnek! Minél melegebb van, annál jobb, mivel könnyebben szárad a festék!

Második lépés: letakarni mindent

Nos tényleg neki állhatsz festeni, de előtte még meg kell tenned valamit: a bútorokat cipeld, vagy takard le! A padlót is, főleg, ha drága volt és nem kívánod cserélni. De ha nem akarsz annyi fóliát venni, akkor meg van a feladata a pici gyerkőcöknek: ha leesett egy festék pötty, keresd meg, és töröld fel. Hisz festés után, pár perc elteltével is a festék folt ott maradhat. Az ablakokat, ajtókat, konnektorokat, villanykapcsolókat ragasszuk körbe, hogy pontos festést végezhessünk körülöttük. Ezt a ragasztószalagot lehet használni falra is, ha valamiféle mintát szeretnénk.

Na most már megfoghatod az ecsetet:

Harmadik lépés: alapozás

Ha a falnak ez az első festése, akkor hamar megleszünk, azonban régi pl.: panel falak esetében... A régi festéket vagy tapétát le kell kaparni, majd keresgéljük meg az egyenletlenségeket, hibákat a falban. A hiányosságokat glettel küszöbölhetjük ki. Simítsd mindig a falhoz, hogy a javítgatásokkal ne hibákat teremts. Ugyanakkor koncentrálj, hogy - nagyon lyukakba pláne! - a glett jusson el a lyuk legaljába is, mert később beszakadhat. Gondos glettelés után érdemes átcsiszolni a falat, hogy tényleg szép sima legyen, a spatula csíkok is eltűnjenek. Ha a glett előállításánál nem bízol magadban, akkor vásárolhatsz gyárilag kikevertet glett anyagot, de ezeknél előfordulhat, hogy nem szárad meg rendesen. Egyik szoba festő ismerősöm kifejezetten nem szereti, mert úgy vette észre lyukacsosan szárad, meg előfordult már, hogy festés vagy az élet során egyszer csak kipottyant. De itt a jó hír: Te magad is kitudod keverni. Nem kell félni, nem nehéz.

A nagyobb törések, lyukak és falhiányokhoz recept:

Mészhabarcs- és 5% gipszadagolással készült javított habarccsal pótolhatók. Gipszhabarcs készítésekor mindig a gipszet kell a vízbe szórni kisebb adagokban, majd ezután egyenletesen csomómentesre keverni. A már félig megkötött gipszet vízzel hígítani vagy ahhoz újabb gipszet adagolni nem szabad. Cementhabarcs készítéséhez 1 rész cementhez 1,0 - 1,5 súlyrész száraz, agyagmentes kvarchomokot (folyami homokot, sódert stb.) kell adagolni és gondosan összekeverni, majd annyi vizet kell a keverékhez elegyíteni, hogy a habarcs a likacsba jól betömhető legyen. Hígfolyós habarcs készítése (tehát sok víz adagolása) előnytelen, mert az ilyen habarcs zsugorodik, és a tömítés nem lesz szilárd. A habarcs betömítése előtt a felületet alaposan meg kell nedvesíteni, és legalább 1-2 napig a szilárduló habarcsot is vízzel locsolgatni.

Betonfal felületét sohasem szabad állati enyvet (pl. csontenyv) tartalmazó habarccsal tömíteni. A beton lúgossága elroncsolja az enyvet és kellemetlen ammóniaszag keletkezik, a tömítő habarcs viszont elválik.

Először mindig a nagyobb likacsokat, repedéseket kell kijavítani.

Az alapozófestéket pontosan és ügyesen kell felvinni, ugyanis ha ezt jól hordjuk fel, a legextrémebb, legvadabb színeket is foltmentesen tudjuk felkenni (az alapozó festék mindig fehér: diszperzit). Az, hogy hány réteg után tökéletes a fedés, festéke és anyaga válogatja. A nagyobb felületeken használjuk a legnagyobb hengert, hamar befed mindent – óvatosan vigyük fel rá a festéket, nehogy foltos legyen. Az apróbb helyeken (villanykapcsolók környéke, ajtófélfáknál ecseteket használjunk. Fontos, hogy az ecsetet mindig tegyük hígítóba, amikor hosszabb időre leáll a munka (például éjszakára), mert a beleszáradt festéket szinte lehetetlen eltávolítani. Mert vagy vehetünk újat (újakat) vagy nem lesz szép a munkánk.

Festés után várjuk meg, amíg a felület teljesen megszárad, szellőztessük a falakat, és természetesen a festékszagot is űzzük ki a helyiségből. Teljes száradás előtt ne költözzünk vissza a szobába!Kapcsolódó cikkek

Hálószoba

Hálószoba

Itt születnek a szép álmok!
Fotelbe huppanva

Fotelbe huppanva

A nyugalom kicsi szigete…
Csak ágyráccsal tökéletes....

Csak ágyráccsal tökéletes....

De milyen ágyráccsal?
Sarokba való ülőgarnitúrák

Sarokba való ülőgarnitúrák

Sok jó ember sarokban is elfér…
Tálalószekrény kínálat

Tálalószekrény kínálat

Így legyen a konyhánk még szebb!