Lakberendezési Ötletek

Lakberendezési ötletek a szebb otthonért!

 

Burkolatok kiválasztása

Járólap

A járólapok alapvetően hidegburkolatok, de a padlófűtéssel kombinálva már sokkal inkább melegnek érezheted, mint hidegnek. Burkolhatunk vele padlót vagy falat, de az utóbbi időben asztalokat, pultokat is bevonnak vele. Ezek a kerámia burkolólapok kiváló műszaki tulajdonságaiknak köszönhetően az egyik legelterjedtebb burkoló anyag.

Az egyik legfontosabb mutató az úgynevezett porozitás, ami a lapok vízfelvevő képességét, illetve fagyállóságát is befolyásolja. A fagyállóság igen jelentős gyakorlati szempont a padlólapok kiválasztásánál. Az I. jelölésű lapok fagyállóak, a II.a jelűek közepesen fagyállóak, a II.b jelölésűek nem fagyállók, ezért ezeket csak beltérben vagy fagytól védett helyen használd fel. A III. jellel ellátott lapoknak már magas, 10 % fölötti a vízfelvételi képessége, ezért csak falburkolatként vagy víz és nedvességmentes helyen alkalmazd!

A másik mutató, amire figyelned kell, a gyártási eljárásból ered. A gyártási folyamat lehet húzás, vagy más néven extrudálás, amit A-val jelölnek, a sajtolás vagy préselés, amit B-vel, és az öntés, amit pedig C-vel. (Az ABC betűk a nemzetközi jelülések.) Ha tehát biztosan fagyálló lapot szeretnél, akkor válassz A.I. és B.I. jelölésűt.

A harmadik fontos tulajdonság a kopásállóság, ami főleg a mázas lapoknál lényeges. A kopásállóságot I-V osztályba sorolják: I: csak falburkolatként alkalmazd, vagy legfeljebb puha utcai cipőben használd, ritkábban használt helyiségekben. II: lakásokban, a kopásnak kevésbé kitett helyiségekben, legfeljebb puha talpú cipőben történő járkálásra tervezték. III: lakásokban a kopásnak jobban kitett belső terek burkolására ajánlott. IV: középületek, vendéglátó helyiségek közösségi és közlekedő tereibe teheted. V: csak gres lapok esetén.

A negyedik tulajdonság, ami gyakorlati szempontból igen fontos lehet, a csúszásállóság. Ebből a szempontból a felület kialakítása lehet sima, rovátkolt, barázdált, spriccelt, stb.

A fugahézagok kitöltésére használj színes fugázóanyagot, így a felület sokkal barátságosabb, harmonikusabb lesz! Fontos! A burkolólapok mérete EU szabvány szerint gyártott lapoknál a fugamérettel csökkentett, vagyis kisebb, mint a koordinációs méret. Egy 30 x 30 cm-es lap mérete 29,7 x 29,7 cm. Ez a burkolat megtervezése szempontjából igen fontos!

Parketta

Választhatsz, hogy meleg- vagy hidegpadlót, esetleg lágy, tekercses padlóburkolatot helyezel az aljzatra. A melegburkolatok egyik csoportját alkotják a fa burkolatok, úgymint a hajópadló, a svédpadló, a hagyományos keményfa parketta vagy a szalagparketta, és végül a laminált parketta.

A hagyományos, csaphornyos parketta keményfa deszkából készül. A kivitelezés két legelterjedtebb módja a vakpadlóra szegezés és a ragasztás. A parketták anyaga általában tölgy, bükk, kőris, szil, gyertyán, juhar, vagy akác. Kivitelezését bízd szakemberre, mert nem egyszerű feladat, és a hibákat később csak a parketta részleges vagy teljes bontásával tudod csak orvosolni! A szalagparketta rétegelt, ragasztott szerkezetű, 129 vagy 137 mm széles, 15 mm vastag és 220 cm hosszú. A színlapja gyárilag csiszolt és lakkozott. Ezt a parkettát meglévő hidegpadló, vagy PVC, linóleum, esetleg szőnyegpadló burkolatra is lefektetheted. A hidegburkolatra zárórétegként műanyag fóliát kell tenned, majd ezt kövesse valamilyen akusztikai alátét.

A korszerű burkolatok közé tartozik az úgynevezett HDF alapú laminált parketta. Ez egy szendvicsszerkezetű, alapvetően négy rétegből álló nagy nyomással összesajtolt panel, amelynek vastagsága 6-12 mm. A dekorréteget fototechnikai eljárással viszik fel a felületre, amelyre egy nagy kopásállóságú gyanta réteg kerül. A résmentes illesztés miatt a vizet és a port nem engedi át, így az allergiát okozó anyagok nem rakodnak a résekbe. Padlófűtéses helyiségekben is alkalmazható, de ilyenkor „iszappapír” alátétet kell alkalmazni a habfólia helyett. Ha saját magad, házilag szeretnél padlót burkolni, akkor a laminált lapokkal könnyen megteheted.

Milyen fa alapanyagú burkolatot válassz a padlófűtés fölé?

Mivel a fa nagyon jó hőszigetelő, ezért a padlófűtéssel ellátott helyiségekbe csak 14 mm-nél vékonyabb parkettát válassz. Minden esetben kérd ki a gyártó véleményét a választott burkolatról! A parafa burkolat a paratölgy kérgéből nyert, különböző szemcsenagyságú, ragasztóval kevert darálékból, préseléssel készül. Nem elhanyagolható, hogy ehhez a burkolathoz egyetlen fát sem kell kivágni, hiszen az alapanyagot kéreg lehántásával nyerik. A parafa sajátos, méh-sejt szerkezete miatt kopásálló, és rugalmas. A ránehezedő súly alatt benyomódik, de a terhelés megszűnése után visszaáll eredeti állapotába. Megfelelő felületkezelés után vizes helyiségekben is bátran alkalmazhatod. A méh-sejtek apró légpárnaként működnek, ezért jó hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik.

Bambusz parkettát azoknak ajánlom, akik szeretik a különleges dolgokat maguk körül. A bambuszból készült parketta rendkívül kemény, a víz és a pára nem tesz benne kárt. Padlófűtés fölé is kiválóan alkalmas. Fontos szempont a bambusz kora, hiszen ha fiatal növényből készül a parketta, akkor hajlamos a vetemedésre.

Szőnyeg

Kétféle szőnyeg készítési mód létezik. Van a kézi és gép. A kézi technika lehet szövött, csomózott, hurkolt. Elkészítése időigényes, így nem éppen egy olcsóbb darab. Viszont egyéni és sajátos. A géppel készítettek technikája: szövött, tűzött (tufting), kötött-hurkolt, ragasztott, nemezelt. Olcsóbb kivitel és az egész szobát le fedheted vele.

Érdemes már a lakberendezési tervezés első fázisában gondolnod arra, hogy milyen burkolatokat fogsz a lakásodban alkalmazni, hiszen ez nagyban meghatározza a későbbi enteriőrt. Ha konkrét stílusirányzat szerint szeretnéd a berendezést elkészíteni, mindenképpen nézz utána, hogy abban a korban, illetve azon a területen mik voltak a jellemző burkolatok és azok mintái. (fa, kő, szőnyeg, mozaik, stb.)Kapcsolódó cikkek

Fenyő íróasztal kínálat

Fenyő íróasztal kínálat

Hangulatot ad a munkához…!
Sarokétkező kínálat

Sarokétkező kínálat

Hangulatot a sarokba!
Nappali

Nappali

Ahol a legtöbb időt töltjük...
Matracok rugós változatban

Matracok rugós változatban

A matrac is legyen a legjobb!
A gyermek kanapéja

A gyermek kanapéja

Kisembernek kis bútort!