Lakberendezési Ötletek

Lakberendezési ötletek a szebb otthonért!

 

Burkolatok kiválasztása

Járólap

A járólapok alapvetően hidegburkolatok, de a padlófűtéssel kombinálva már sokkal inkább melegnek érezheted, mint hidegnek. Burkolhatunk vele padlót vagy falat, de az utóbbi időben asztalokat, pultokat is bevonnak vele. Ezek a kerámia burkolólapok kiváló műszaki tulajdonságaiknak köszönhetően az egyik legelterjedtebb burkoló anyag.

Az egyik legfontosabb mutató az úgynevezett porozitás, ami a lapok vízfelvevő képességét, illetve fagyállóságát is befolyásolja. A fagyállóság igen jelentős gyakorlati szempont a padlólapok kiválasztásánál. Az I. jelölésű lapok fagyállóak, a II.a jelűek közepesen fagyállóak, a II.b jelölésűek nem fagyállók, ezért ezeket csak beltérben vagy fagytól védett helyen használd fel. A III. jellel ellátott lapoknak már magas, 10 % fölötti a vízfelvételi képessége, ezért csak falburkolatként vagy víz és nedvességmentes helyen alkalmazd!

A másik mutató, amire figyelned kell, a gyártási eljárásból ered. A gyártási folyamat lehet húzás, vagy más néven extrudálás, amit A-val jelölnek, a sajtolás vagy préselés, amit B-vel, és az öntés, amit pedig C-vel. (Az ABC betűk a nemzetközi jelülések.) Ha tehát biztosan fagyálló lapot szeretnél, akkor válassz A.I. és B.I. jelölésűt.

A harmadik fontos tulajdonság a kopásállóság, ami főleg a mázas lapoknál lényeges. A kopásállóságot I-V osztályba sorolják: I: csak falburkolatként alkalmazd, vagy legfeljebb puha utcai cipőben használd, ritkábban használt helyiségekben. II: lakásokban, a kopásnak kevésbé kitett helyiségekben, legfeljebb puha talpú cipőben történő járkálásra tervezték. III: lakásokban a kopásnak jobban kitett belső terek burkolására ajánlott. IV: középületek, vendéglátó helyiségek közösségi és közlekedő tereibe teheted. V: csak gres lapok esetén.

A negyedik tulajdonság, ami gyakorlati szempontból igen fontos lehet, a csúszásállóság. Ebből a szempontból a felület kialakítása lehet sima, rovátkolt, barázdált, spriccelt, stb.

A fugahézagok kitöltésére használj színes fugázóanyagot, így a felület sokkal barátságosabb, harmonikusabb lesz! Fontos! A burkolólapok mérete EU szabvány szerint gyártott lapoknál a fugamérettel csökkentett, vagyis kisebb, mint a koordinációs méret. Egy 30 x 30 cm-es lap mérete 29,7 x 29,7 cm. Ez a burkolat megtervezése szempontjából igen fontos!

Parketta

Választhatsz, hogy meleg- vagy hidegpadlót, esetleg lágy, tekercses padlóburkolatot helyezel az aljzatra. A melegburkolatok egyik csoportját alkotják a fa burkolatok, úgymint a hajópadló, a svédpadló, a hagyományos keményfa parketta vagy a szalagparketta, és végül a laminált parketta.

A hagyományos, csaphornyos parketta keményfa deszkából készül. A kivitelezés két legelterjedtebb módja a vakpadlóra szegezés és a ragasztás. A parketták anyaga általában tölgy, bükk, kőris, szil, gyertyán, juhar, vagy akác. Kivitelezését bízd szakemberre, mert nem egyszerű feladat, és a hibákat később csak a parketta részleges vagy teljes bontásával tudod csak orvosolni! A szalagparketta rétegelt, ragasztott szerkezetű, 129 vagy 137 mm széles, 15 mm vastag és 220 cm hosszú. A színlapja gyárilag csiszolt és lakkozott. Ezt a parkettát meglévő hidegpadló, vagy PVC, linóleum, esetleg szőnyegpadló burkolatra is lefektetheted. A hidegburkolatra zárórétegként műanyag fóliát kell tenned, majd ezt kövesse valamilyen akusztikai alátét.

A korszerű burkolatok közé tartozik az úgynevezett HDF alapú laminált parketta. Ez egy szendvicsszerkezetű, alapvetően négy rétegből álló nagy nyomással összesajtolt panel, amelynek vastagsága 6-12 mm. A dekorréteget fototechnikai eljárással viszik fel a felületre, amelyre egy nagy kopásállóságú gyanta réteg kerül. A résmentes illesztés miatt a vizet és a port nem engedi át, így az allergiát okozó anyagok nem rakodnak a résekbe. Padlófűtéses helyiségekben is alkalmazható, de ilyenkor „iszappapír” alátétet kell alkalmazni a habfólia helyett. Ha saját magad, házilag szeretnél padlót burkolni, akkor a laminált lapokkal könnyen megteheted.

Milyen fa alapanyagú burkolatot válassz a padlófűtés fölé?

Mivel a fa nagyon jó hőszigetelő, ezért a padlófűtéssel ellátott helyiségekbe csak 14 mm-nél vékonyabb parkettát válassz. Minden esetben kérd ki a gyártó véleményét a választott burkolatról! A parafa burkolat a paratölgy kérgéből nyert, különböző szemcsenagyságú, ragasztóval kevert darálékból, préseléssel készül. Nem elhanyagolható, hogy ehhez a burkolathoz egyetlen fát sem kell kivágni, hiszen az alapanyagot kéreg lehántásával nyerik. A parafa sajátos, méh-sejt szerkezete miatt kopásálló, és rugalmas. A ránehezedő súly alatt benyomódik, de a terhelés megszűnése után visszaáll eredeti állapotába. Megfelelő felületkezelés után vizes helyiségekben is bátran alkalmazhatod. A méh-sejtek apró légpárnaként működnek, ezért jó hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik.

Bambusz parkettát azoknak ajánlom, akik szeretik a különleges dolgokat maguk körül. A bambuszból készült parketta rendkívül kemény, a víz és a pára nem tesz benne kárt. Padlófűtés fölé is kiválóan alkalmas. Fontos szempont a bambusz kora, hiszen ha fiatal növényből készül a parketta, akkor hajlamos a vetemedésre.

Szőnyeg

Kétféle szőnyeg készítési mód létezik. Van a kézi és gép. A kézi technika lehet szövött, csomózott, hurkolt. Elkészítése időigényes, így nem éppen egy olcsóbb darab. Viszont egyéni és sajátos. A géppel készítettek technikája: szövött, tűzött (tufting), kötött-hurkolt, ragasztott, nemezelt. Olcsóbb kivitel és az egész szobát le fedheted vele.

Érdemes már a lakberendezési tervezés első fázisában gondolnod arra, hogy milyen burkolatokat fogsz a lakásodban alkalmazni, hiszen ez nagyban meghatározza a későbbi enteriőrt. Ha konkrét stílusirányzat szerint szeretnéd a berendezést elkészíteni, mindenképpen nézz utána, hogy abban a korban, illetve azon a területen mik voltak a jellemző burkolatok és azok mintái. (fa, kő, szőnyeg, mozaik, stb.)Kapcsolódó cikkek

Forgószék és tárgyalószék kínálat

Forgószék és tárgyalószék kínálat

Munkára csábító ülőhelyek…
Fából, bútorlapból készült asztalok

Fából, bútorlapból készült asztalok

Klasszikusat vagy meghökkentőt?
Tömör fenyőből készült ágykeretek

Tömör fenyőből készült ágykeretek

Csodás álom masszív fenyőben!
Matracok rugós változatban

Matracok rugós változatban

A matrac is legyen a legjobb!
Nincs többé folt?

Nincs többé folt?

Nincs többé folt? Ez hogyan lehetséges?