Lakberendezési Ötletek

Lakberendezési ötletek a szebb otthonért!

 

Konyhabútor tervezés

A konyha, főleg ha az étkezővel egybe van kötve, akkor mint a nappali ez is családi események tömkelegének ad helyet. Éppen ezért nem mindegy, hogy miként rendezzük azt be. Bútorvásárlás előtt minden apró dologra figyeljünk, hogy mit hol szeretnénk tartani. Ha magunk tervezünk konyhabútort, akkor olvass tovább:

Fogjunk egy mérőszalagot és legyünk tisztában a méretarány számítással.

  1. Mérjük meg a belterületet: a falak hosszát, radiátorokat, csöveket, ablakokat, ajtókat és mindent tűntessünk fel a papíron. A bútornak számoljunk 10-15cm lábat. A munkapultot általában a padlótól mérve 90 cm magasságot szoktak megadni. A felső elemek a padlótól általában 150 cm-nél kezdődnek, így könnyen aláférünk és jól kihasználva alá tudunk pakolni.
  2. Jelenítsük meg a papíron a konyhánkat (a teret, ahol a konyhát kívánjuk kialakítani). Minden olyan, ami a falakon szerepel, azokat jelenítsük meg csakugyan a papíron (radiátor, ablak, csövek) fontos, hogy az alaprajzon ezek kiterjedését is feltüntessük.
  3. Munkalap: Szabványban 60cm mélységűek, így először azt rajzoljuk be a fallal párhuzamosan. A mai divatban sokat találkozhatunk reggelizőpulttal vagy válaszfallal, ezt is rajzoljátok be.
  4. Ha van választott konyhabútorunk, akkor ismerjük meg elemeit és írjuk bele a tervbe, hogy mit hova szeretnénk. Ne felejtsük ki a mosogató, hűtő és tűzhely helyét (ha úgy tervezed a szemetesét sem).
  5. A sarokban érdemes sarok elemet használni, így a holttereket is tudjuk használni, és a fal és a szekrény között nem lesz kosz, bogár stb.
  6. Egy konyhabútor úgy szép, ha a felső elem szélessége egyezik az alsó elemével. Erre jobb figyelni, mert nem lesz benne semmi zavaró elem. A felső elemek mélysége 30-35 cm. Ha összeveted az alsó szekrényekkel, akkor azért van a méret különbség, mert könnyebben férsz a pulthoz mosogatni, pucolni stb.
  7. A felső sarokban (ha kihasználatlan) ugyancsak érdemes sarok elemeket használnunk. Az egységesség és a holtterek kiaknázása érdekében ugyanolyan szélességű legyen az ajtaja a sarok elemünknek fent is lent is.
  8. A munkalap alá beépített bútoroknál nincs szükség külön elemek válogatására, csak a gépünknek megfelelő szélességben kell helyet hagynunk. A mosógépeknek cserélhető ajtajuk van, így a konyhabútorunkhoz illő ajtóborítását is megrendelhetjük hozzá, ha nem szeretnénk minden nap nézegetni és rájönni mennyire nem illik oda az a nagy fehér folt.
  9. A beépíthető főzőlap-sütő kombináció csak együtt használható és csak egymás alá szerelhető. Persze ezeket külön is meg vásárolhatjuk, ha épp nem így képzelnénk. De az előbbinek az oka, hogy a sütőkapcsolói a főzőlapon helyezkednek el. A főzőlap bárhova illeszthető, csak a munkalapon tátongó nyílásba kell behelyezni, bekötni (ehhez kérjük szakemberek segítségét mindenképp). Az önálló sütőt alul a munkalap alatt, vagy derékmagasságban az erre kialakított elemben lehet elhelyezni.
  10. A mosogatótálca alatti elem üres, így azt úgy tervezzük meg, hogy lehetőleg az elem közepére essen lefolyó csonk. Így nem lesz gond a bekötésével. A csepegtetős mosogatókat tehetjük keskenyebb elembe is, mivel a csepegtetőt elég a munkalapba süllyeszteni. A csepptálcás mosogató csepegtető részét legjobb a mosogatógép fölé "lógatni".

Utolsó szó: Élj kényelmesen!Kapcsolódó cikkek

A bútort ápolni kell

A bútort ápolni kell

Így őrizzük a bútorok szépségét!
Kókuszmatrac változatok

Kókuszmatrac változatok

Kókuszos álmokat!
Martindale szám

Martindale szám

Martindale szám – a tartósság mérőszáma
Éjjeliszekrény-kínálat

Éjjeliszekrény-kínálat

Ne hagyjuk ki az éjjeliszekrényt!
Fotelbe huppanva

Fotelbe huppanva

A nyugalom kicsi szigete…