Lakberendezési Ötletek

Lakberendezési ötletek a szebb otthonért!

 

Lakberendezési stílusok

Épphogy megvettük új lakásunkat, máris arról álmodozunk, mi-hol lesz és hogy fog kinézni. A lakberendezés komoly feladat, még akkor is, ha átalakításról van szó. Hisz ha hibázunk, akkor tanulópénzek egy lakás, vagy még csak egy szoba is: drága mulatság!

Lakberendezési újságokat, weblapokat nézegetsz, rajzolgatsz és izgatottan fekszel este az ágyadban, hogy mit hova tegyél.

Ne ess neki azonnal! Nézelődj, az jó, de még ne vegyél semmit. Informálódj és azok alapján rakd össze, hogy mit szeretnél. Használj alaprajzot!

Segítségképpen tekintsünk át néhány stílusirányzatot.

High-Tech stílus

Ez a stílus főleg a műszaki eszközökre jellemző. Bútorainkban kevés a high-tech elem, mivel ettől nem nő meg a komfort érzetünk. Azonban könnyedén belevihetünk némi hájteket a lakás berendezésébe néhány fém és üveg kiegészítővel, amelyek akár futurisztikus megjelenést is kölcsönözhetnek otthonunknak. Néha elég egy jól megválasztott tévé és hozzáillő TV-állvány, de extrém formájú világítótestekkel is próbálkozhatunk.

Minimál stílus

Egyre többet hallunk erről manapság, aminek jellemzői a szögletes vonalak, letisztult formák, hatalmas, világos,  szabad terek, visszafogott színek. Az ülőbútorok széles ülőfelülettel, nagy párnákkal, alacsony háttámlával készülnek és némely esetben sokkal kényelmesebbek, mint amilyennek gondolnánk őket. Megjelenésüket ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor egy normál tévéadást szélesvásznú készüléken elnyújtva nézünk. A kevés bútor és berendezési tárgy miatt nagy előnye ennek a stílusnak, hogy egyszerűbb a takarítás, látványosabbak a terek, nagyobbnak hat a tér. A minimál stílus főleg a fiatalok és az üzletemberek körében hódít, nálunk is egyre nagyobb teret nyerve.

Modern stílus

Na, talán ez az egyik legtöbbet emlegetett stílusirányzat mostanság. Legfőbb szempont a funkció és az időtállóság, de szerepet játszanak a különleges anyagok is. A bútorok kiválasztásánál fontos, hogy ne rengeteg forma és szín keveredjen és hogy kissé a jövőbe mutató irányzatokat képviseljenek. Ülőgarnitúrák, sarokülők, kanapék esetében az egyszínű szövetek és a bőr, vagy textilbőr (a valódi bőrt ledarálják, szövet hordozóanyagra viszik fel és megfestik – tulajdonságait tekintve megegyezik a valódi bőrével, eltekintve attól az aprócska hiányosságtól, hogy nem érezzük a bőr kellemes illatát) anyagok a jellemzőek. Ha ilyen stílusban szeretnénk berendezni otthonunkat, gondolkodjunk egy űrhajós fejével. Bármit, amit beteszünk a lakásba, ki kell használnunk. Legyen sok-sok funkció, egyszerű, de látványos megjelenésű és nem utolsó sorban egymással harmonizáló.

Romantikus, népies stílus

Egy-két évtizeddel ezelőtt szinte minden bútorüzlet forgalmazott csavart oszlopokkal díszített szekrénysorokat és bútorokat. Ez volt a koloniál. Hál' istennek mára alig látni ilyen szekrényeket, pedig anno szinte minden családnál volt egy ilyen darab. Ezek a bútorok nem teljesen népies módban készültek, inkább egy gagyi utánzatuk voltak annak. A népies, romantikus stílus jellemzői a durván megmunkált, kézzel készített felületek, természetes anyagok használata. Ha elmegyünk egy vidéki kis falucskákba, jó eséllyel találkozhatunk egy-egy eldugott parasztházzal, aminek belső berendezésében valóban szépen visszaköszön a népi hagyomány. Masszív, tömör fa étkezőgarnitúrák, ágyak, padok és konyhabútorok, durván vakolt, vagy csupaszon hagyott terméskő  falak, fakarfás ülőgarnitúrák, népies mintákkal és cirádákkal díszített szövetek, kovácsolt vas kiegészítők, vesszőkosarak, stb. Nem felkapott irányzat ez, de ha csak egy kis sarokban szeretnénk megteremteni ezt a légkört, néhány jól megválasztott kiegészítő vásárlásával könnyen megteremthetjük.

Mediterrán hangulat

Gondtalan élet. Talán így lehetne legegyszerűbben jellemezni a mediterrán hangulatot. Ahhoz, hogy otthonunkban is megvalósítsuk, használjunk meleg színeket: piros, sárga, narancs, terrakotta, barna, stb. Bátran egymás mellé helyezhetünk modern és antik bútorokat is. Válasszunk kényelmes, öblös ülőgarnitúrát, dobjunk rá színes párnákat, vagy egy takarót. Legyen itt-ott egy színes folt, ami feldobja a napunkat. Kisebb lakásokban is könnyedén elérhetjük, hogy megjelenjen ez a stílus, csak használjuk bátran az ecsetet, vegyünk néhány szép szőnyeget és színes kiegészítőket, mint például kerek kavicsokat, pántos hajóládát, stb. Bátran kombinálhatjuk a színeket és anyagokat, csak egy a fontos: vidám, meleg és barátságos hangulatot árasszanak.

Turmixgépbe vele!

Ha most költözök be, vagy átalakítjátok meglévő otthonotokat, erősen befolyásoló tényező lehet pénztárcánk vastagsága. Az említett stílusok kombinálásával nagyszerű otthonná varázsolhatjátok lakásotokat. Ha nem tudtok dönteni egyikstílus mellet sem, használjatok mindegyikből egy kicsit. Egyetlen fontos dolog van csak: érezzétek jól magatokat, legyen kényelmes és képviselje a személyiségeteket. Csináljatok különböző sarkokat, vagy helységeket! Legyen csak egy mediterrán kuckó a sarokban, vagy modern a konyha, fő a kényelem! Válasszatok egy modern, design kanapét, hozzáillő dohányzóasztallal egy két fonott kosárral, fessétek kellemes meleg színűre a falakat, dobjatok fel egy szellős függönyt, a padlóra kerülhet némi terrakotta burkolat és máris kész a mediterrán fíling!Kapcsolódó cikkek

Dohányzóasztalok puff ülőhelyekkel

Dohányzóasztalok puff ülőhelyekkel

Dohányzóasztal „törpében”
Gardróbot fenyőből!

Gardróbot fenyőből!

Fenyőbe a ruhákkal!
Sarokétkező kínálat

Sarokétkező kínálat

Hangulatot a sarokba!
Puff nekünk!

Puff nekünk!

Külön kis ülőbirodalom - ülőkék és puffok
Matracok rugós változatban

Matracok rugós változatban

A matrac is legyen a legjobb!