Lakberendezési Ötletek

Lakberendezési ötletek a szebb otthonért!

 

Konyhabútor tervezés

A konyhát mindenki máshogy szereti. Mindenki másra rendezkedik be. Valaki imád sütni-főzni és van aki rendelésből él.

Van aki a pici konyhát szereti, ha minden csak egy karnyújtásnyira van és van aki a nagy tágas sok pakolós konyhát szereti.

Mindenkinek más. Valaki a pici konyhát szereti, mert ott van minden a keze ügyében. Ilyenek a Bauhaus lakások. Máshogy mondva a panellakások.

Mielőtt belekezdesz a vásárlásba, gondold végig, hogy ha főzöl milyen munkafolyamataid vannak egymás után. Érdemes így berendezkedni.

Az ideális sorrend nagyjából így néz ki:

  1. A bevásárlást követő elpakolás, tárolás
  2. Főzés előtti előkészítés, tisztítás, feldolgozás, hulladék
  3. Sütés-főzés, meg ami ezzel jár, pl. turmixgép
  4. A kész ételek tálalása
  5. Most jön a java! Étkezés...
  6. Mosogatás (géppel és kézzel), szemét kidobása
  7. Tisztára mosott evőeszközök, tányérok, edények szárítása

Az előkészítéshez mindig nagy munkafelület kell, ezért kezdjük ezzel. Ehhez alakítsatok ki egy megfelelő méretű munkapultot, de ha nincs sok hely, akkor az asztal is megteszik, ami akár működhet étkezőasztalként is vagy reggeliző asztalként. Ha a munkapulton kap helyet érdemes a tűzhely és a mosogatócsap közé helyezni. Hiszen az előkésítés után jön a főzés! A mosogatótálcát lehetőleg a konyha középpontjába helyezzétek, mivel a legtöbbet használt eszköz lesz nap, mint nap!

Fontos még a tér! Hogy kényelmesen hozzáférjetek minden eszközhöz, kényelmesen kinyitható legyen a hűtő, a sütő és a szekrények ajtaja és még el is férjetek előtte, minimum 120 cm mozgásteret kell hagyni. Ha egymással párhuzamos konyhát terveztek, ennek akkor is így kell lennie, azaz a két konyhabútor sor között is 120 cm-t kell hagyni! A felső szekrények magassága 60-90 cm között van. A munkapult és a felső szekrények között érdemes 50-60 cm helyet kihagyni, hisz a főzés közben kell a kezünknek a hely. Ha teljes magasságú kamraszekrényt is beépítetek, arra is figyelni kell, hogy legyen egy kisebb létra, vagy sámli, amiről könnyen feléritek a legfelső polcokat is. Az étkezőasztal szélessége minimálisan 75-80 cm legyen, így ketten is kényelmesen leülhettek egymással szemben, illetve a tálalás is könnyen megy majd.

Hogy kényelmesen üljetek, az asztal magassága 74-80 cm között legyen, a székek magassága pedig 45-48 cm. A kényelmes beüléshez a székek mögött lehetőleg 70-80 cm-t kell kihagyni, így könnyedén hátra tudjátok tolni a székeket és kényelmesen le tudok ülni.

Szóval ne feledjétek, mielőtt nekiálltok a konyha berendezésének, készítsetek egy klassz tervet, amit jól átgondoltok!Kapcsolódó cikkek

Gyerekeknek, ifjúságnak való ágykeretek

Gyerekeknek, ifjúságnak való ágykeretek

Kényelem és praktikum gyermekeknek!
Ha kell egy álló lámpa...

Ha kell egy álló lámpa...

Hiányzik egy kis hangulat?
Hogyan rendezzem be?

Hogyan rendezzem be?

A nagy kérdés!
Gyerekmatracot a keretbe

Gyerekmatracot a keretbe

Gyerekágyból sem hiányozhat!