Lakberendezési Ötletek

Lakberendezési ötletek a szebb otthonért!

 

Hogyan rendezzem be?

Sokan, amikor például a panelból, kis lakásból kikerülhetnek egy nagyobba nem tudnak mit kezdeni a terekkel. Álmodoztak róla mindig is, de hosszútávon nem találkoztak vele.

Nappali

A nappali általában a közösségi élet helyszíne, így a legnagyobb szobát válasszuk a célra. Minél nagyobb egy nappali, annál több családi funkciót tud betölteni. Lehet bele házimozit építeni, ami mostanában nagy divat, de sokan kis terekbe nyomják, ahol az akusztika és a hangzásvilág nem tud érvényesülni. A nappalinak gondoskodnia kell mindenki igényeinek betöltéséről. A miénkről, a gyermekekéről, a háziállatokéról és a vendégekéről. Vendégszobát nem mindenki engedhet meg magának, így a nappalik sokszor töltik be ezt a funkciót is. Itt főképp egy kinyitható garnitúrára kell gondolni. A berendezés és a színek persze a mi ízlésünket fogják tükrözni. Mindenki a maga lakberendezési stílusában tud válogatni, annyi lehetőség van már.

Előszoba

A második hatás, ami érinti vendégeinket. Az első a külcsín. Itt lépnek be a barátok, a szülők, és esetleg fontos emberek, akikkel valamiféle kapcsolatot kívánunk létrehozni. Innen jutnak el a lakás többi pontjába.

Az első benyomás tudat alatt is meghatározza viszonyulásunkat. Biztos észrevettük már, mind gyermekkorunkban, mind mostani életünkben, hogyha bemegyünk egy „idegen” lakásba, akkor elsők között megcsapja az orrunkat annak a lakásnak a jellegzetes illata, ez sűrítve tartalmazza, azt az élményt, ami ahhoz a lakáshoz kötődött. A benyomásokon kívül még sok más funkcióval kell szembenéznünk. Az előszobát használjuk öltözködésre, itt vesszük le a cipőt, a kabátot. Ezeket valahova el kell helyezni (cipőszekrény, ruhafogas). Amikor mindezt fölvesszük, akkor nem árt tükörbe nézni, így egy tükröt is érdemes beszerezni a térbe. Fontos még a kellő mennyiségű fény. Sokszor az előszoba még folyosóként is szolgál, vagyis lakásunk kapuja az előszoba.

Irodabútor, dolgozószoba, munkahely

Bárhol is legyen berendezve a munkához való helyiségünk, fő feladata, hogy kényelmesen tudjunk rajta dolgozni. Sok felmérést készítettek arról, hogy a hatékonyságot igenis befolyásolja a környezet. Így a munkaadót ez is vezérli abban, hogy az alkalmazottak számára minél emberibb környezetet alakítson ki. Így az alkalmazottak is kellemesebben érzik magukat, és jobban is szeretnek bemenni munkahelyükre. De szerintem nem kell ahhoz jó formán semmilyen felmérés, hogy mi magunk ne tudjuk vagy ne érzékeltük volna már, hogy mennyire demoralizáló egy rosszul kialakított környezet., vagy zsúfolt, vagy egyszínű. A kellemes színek, a jó megvilágítás, a tágas munkafelület, mind segíti a munka végzéshez való jó alapfeltételeket.

Ifjúsági bútor, gyermekszoba

Gyermekünk világa. Itt is kirajzolódik csemeténk stílusa. Itt pihen, tanul és fogadja barátait. Mi a legfontosabb számára? A könnyen alakíthatóság, a színesség vagy épp az egyszerűség. Ez mind a személyiségtől függ. Fontos, hogy olyan bútort válasszunk, ahol az elemek tetszés szerint variálhatók. A gyermekek a lekerekített, meseszerű formákat kedvelik. Ilyenkor még mindenütt piha-puha dolgokat látni. Míg kamaszgyermekünknek már inkább vannak csetreszei, könyvei, hifije, esetleg TV-je, számítógépe. Ezeknek mind helyet kell adni. A piciknek alacsony polcok szükségesek, ládikák. A gyermekszoba kialakításába mindenképp vonjuk bele gyermekünket, hisz már ő is tisztában van vele, hogy mire van szüksége, vagy átalakításkor mit hova szeretne tenni. Lehet pont ő fog odajönni hozzánk, hogy segítsünk neki rendezkedni. Mégis csak az ő élettere, ahol ő pihen, játszik, tanul. Fontos, hogy otthonosan érezze magát, hiszen otthon is van.

Konyhabútor, konyha

A konyhát mindenki máshogy szereti. Mindenki másra rendezkedik be. Valaki imád sütni-főzni és van aki rendelésből él. Van aki a pici konyhát szereti, ha minden csak egy karnyújtásnyira van és van aki a nagy tágas sok pakolós konyhát szereti. Mindenkinek más. Valaki a pici konyhát szereti, mert ott van minden a keze ügyében. Ilyenek a Bauhaus lakások. Máshogy mondva a panellakások. Mielőtt belekezdesz a vásárlásba, gondold végig, hogy ha főzöl milyen munkafolyamataid vannak egymás után. Érdemes így berendezkedni.

Baba bútor

Minden kismamának meg van a maga babaszobája. Sajnos a legtöbb csak álom marad, mert nem mindenkinek áll rendelkezésére 2-4 éven belül egy teljes bútorzatot lecserélni. De ettől függetlenül vannak darabok, amik csak a babáknak szólnak. A rácsos kiságy, a pelenkázó asztal, mind mind a biztonságot tartva szem előtt. Ha a babának külön szobája van érdemes olyan bababútorokat választani, amelyek a születéstől akár a kiskamasz korig kiszolgálják a felcseperedő gyermek igényeit. A bababútornak könnyen tisztíthatónak, nedvességállónak kell lennie, festése, lakkozása nem tartalmazhat káros anyagokat, oldószereket. A bababútorok közül nem maradhat ki a rácsos kiságy, melynek jó ha tömör fa az anyaga, a rácsok henger keresztmetszetűek és nagyon stabilak. A bababútorzat alapfelszereltségéhez a pelenkázó szekrény is hozzátartozik, amely jó választás esetén később komóddá alakítható. A megfelelő méretű pelenkázó felületen kívül érdemes figyelembe venni a fiókok - polcok méretét, számát is. A stabilitás ennél a bababútornál is kiemelten fontos szempont. Míg a rácsos kiságy az alvás a pihenés helyszíne, addig a járóka az első lépések, a játék színtere, ezért megfelelően nagy játékteret kell biztosítania. Mivel a játék és ruhatár a babával együtt növekszik, ezért jó ha mielőbb gondoskodunk a bababútorok szekrényekkel és egyéb tároló rendszerekkel történő kiegészítéséről. A kétajtós háromajtós szekrények, valamint a gardrób funkciójú sarokszekrények, tervezésekor figyelembe vették a babák növekedését, ezért általában az akasztórudak magasságát állítani, a polcok számát pedig növelni lehet. Amíg a kicsi nem tud önállóan biztonsággal közlekedni a lépcsőkön, a lépcsőrács felszerelésével ezen veszélyzónát el tudjuk zárni előle. Hasonló funkciót tölt be a leesésgátló a gyermekheverőkre szerelve.

Hálószoba bútor, franciaágy

A hálószoba a legmeghittebb zug két ember számára. Itt tud két ember igazán együtt lenni. Érdemes hangulatos, harmonizáló színek kiegészítőket alkalmazni. Fontos az egyéniségünknek megfelelő színeket, design elemeket használni, választani. Az ágyunk legyen nagy és kényelmes. Minimálisan 140 cm széles legyen, de minél nagyobb annál jobb. A hossza főképp 2 méter körül mozog. Persze aki magasabb, annak érdemes nagyobbat keresnie, ha nem szereti, hogy lelóg a lába. Ha nincs külön szoba a ruhákhoz, akkor a hálószobában kap helyet a gardróbszekrény is.

Fürdőszoba bútor

A fürdőszobában történik minden. Készülünk a napra. Fontos, hogy míg a nyugalmat kell sugároznia, addig helyet kell adni a reggeli kapkodásnak is. Minden, ami reggel kell, az legyen a kezünk ügyében, hisz reggel általában sietünk. De este… este az egyik legnyugodtabb helyiségnek kell lennie. Egy nyugodt fürdőhöz, nyugodt körülményeknek kell lennie. Ehhez fontos, hogy a színek harmonizáljanak, nyugtató hatásúak legyenek. A fürdőszoba bútorok és kiegészítők meghatározzák a fürdőszoba egész stílusát. Választani nem egy egyszerű feladat, mivel hatalmas kínálat vár minket a piacon. De szerencsére minden fürdőszoba bútor gyártó cég tisztában van vele, hogy nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet. Szerencsére annyit segítenek, hogy nemcsak 1-2 dolgot terveznek meg, hanem egy komplett berendezéseket, és azokat sem teljesen egyféleképpen. Választhatunk a komódokból ajtósat, fiókosat, azok bármilyen módi keverékét. Van karcsúbbak és szélesebbek. Vannak magasabbak és alacsonyabbak. Van, hogy még csempéket, járólapokat is ajánlanak, terveznek hozzá. Beépített szekrénnyel, polcos bútorokkal, beépített mosdókagylóval, magas fürdőszoba-szekrényekkel, tükrökkel, polcokkal. A könnyebb tisztíthatóság érdekében sokan választják a függesztett fürdőszoba bútorokat. A mosdópult ugyan nem képezi a standard fürdőszobabútor részét, de néha a mosdószekrény hatásos kiegészítője. Kényelmes tároló helyet jelent, két oldalt rendszerint törölközőtartóval egészítik ki. A fürdőszoba kialakításakor mindig valamilyen kompromisszumot kell kötnünk: így például komplett fürdőszoba bútorgarnitúrát elhelyezni nem mindig sikerül. Ne csüggedjünk, darabonként is vásárolhatunk fürdőszobabútort, csupán arra kell figyelni, hogy stílus és szín szerint harmonizáljanak egymással.Kapcsolódó cikkek

Forgószék és tárgyalószék kínálat

Forgószék és tárgyalószék kínálat

Munkára csábító ülőhelyek…
Konyhabútor tervezés

Konyhabútor tervezés

A fő szempontok...
Elemes összhang a gyerekszobában

Elemes összhang a gyerekszobában

Így lesz meg a tökéletes harmónia!
A bútort ápolni kell

A bútort ápolni kell

Így őrizzük a bútorok szépségét!
Festés

Festés

Elsőként mindig felmerülő kérdés: Saját magunk fessük a falakat, vagy bízzuk egy mesterre.